Als de zorg voor het huishouden te zwaar wordt

60915_HuishoudelijkeThuiszorgVoor velen komt er een moment in het leven dat het huishouden te zwaar gaat worden. Dan is het goed om te kijken of een zorgverlener u kan ondersteunen bij het huishouden.

Geen wachtlijst

Tot uw Dienst kan snel huishoudelijke zorg leveren, er is geen wachtlijst.

Na een huisbezoek door de wijkverpleegkundige, wordt er een zorgverlener gezocht die het beste bij u past. Mocht het zo zijn dat de samenwerking niet optimaal verloopt, dan zal er alles aan gedaan worden op het probleem op te lossen. Dit kan ook betekenen dat er eventueel een andere zorgverlener bij u komt. De wijkverpleegkundige houdt met u al snel een evaluatie na inzet van een nieuwe zorgverlener. Hiermee kunnen eventuele problemen snel opgelost worden. U kunt ook altijd zelf contact opnemen om de wijkverpleegkundige te spreken.

Voor financiële ondersteuning zijn er verschillende mogelijkheden.

Lukt het niet meer om het huishouden zelf te doen en ook niet met hulp van partner, familie of anderen? In dat geval komt u mogelijk in aanmerking voor een indicatie vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

  • U betaalt over deze ondersteuning een eigen bijdrage vanuit het CAK.
  • Heeft u geen indicatie en bent u ouder dan 70 jaar of mantelzorger? in dat geval kunt u huishoudelijke ondersteuning afnemen via de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT). Hierbij betaalt u zelf 10 euro per uur en de gemeente legt 12,50 euro per uur bij. Er komen geen extra kosten voor u bij. U mag tot maximaal 3 uur per week HHT afnemen. De HHT mag ook ingezet worden als u een indicatie heeft vanuit de WMO, b.v. voor een grote schoonmaak en andere zaken die buiten de indicatie vallen. Ook lichte begeleiding of eenvoudige zorg vallen hieronder.

Wat als u geen Huishoudelijke Hulp Toelage ontvangt?

U heeft geen indicatie en komt niet in aanmerking voor HHT? Dan kunt u huishoudelijk ondersteuning afnemen tegen 15 euro per uur.
U maakt zelf afspraken met de zorgverlener wat u wenst en in onderling overleg stelt u de uren vast. Als u hiervoor kiest, mag u de zorgverlener ook vragen om dingen buitenshuis te doen, b.v. vegen of lichte tuinwerkzaamheden, vervoer, dierverzorging etc.

Afhankelijk van uw vraag, wordt er een zorgverlener gezocht die het beste bij u past en bij de werkzaamheden die gedaan moeten worden.

 

Print Friendly, PDF & Email